TOP*2016*SLOROCK: DOGODKI

Leto 2016 je prineslo lepo število dogodkov in prelomnic, ki so izrisali kronologijo razvoja SloRocka. Objavljamo nekaj nadpovprečnih.

Biffy Clyro 

@ Kino Šiška, 8.junij

Škotski arenski megabend je nastopil za dobrih 500 Slovenk in Slovencev v katedrali Kina Šiška. Nepozaben must-see za rock sladokusce, presežek v sliki in tonu!


Gora rocka 2016, 

@ Šentviška gora nad Tolminom, 26.-28. junij

D-I-Y festival, ki ga organizirajo prostovoljci in v katerega se aktivno vključuje celotna lokalna skupnost. Dobrodelna nota in nični zaslužek organizatorjev je skozi leta festival na vrhu gore nad Tolminom spremenil v lokalni praznik, dober glas pa se je razširil po vsej državi. "Thumbs up" organizatorjem za skrb za nastopajoče, novinarje in obiskovalce. Med najboljšimi zaradi nesebične predanosti.

Festival je v intervjuju za rockradio.si povzel koordinator organizacijske ekipe Matjaž Kosmač.


Koncert v spomin Bobanu 

@ Kino Šiška, 

4.avgust

Koncert v spomin slovenski legendi živega zvoka Bobanu Bursaču je bil sprva namenjen kot fund-raiser v pomoč njegovem zdravljenju. Boban je bitko z boleznijo izgubil v dneh pred koncertom, zato je bil izkupiček dobrodelnega koncerta namenjen njegovi družini. Rokenrol solidarnost "at it's best".

Legendi se je pred polno dvorano obiskovalcev poklonilo zavidljivo število glasbenih imen: Niet, Srečna mladina, Laibach, Big Foot Mama, Jardier, Golliwog, Čao Portorož, Društvo mrtvih pesnikov, Gušti, Jacuzzy, Zoran Čalić Band, Hamo & Tribute 2 Love, Sausages in Noctiferia. Med najboljšimi zaradi solidarnosti.


Prismojeni Profesorji Bluesa 

@ Križanke, 16. september

Prismojenci, ki so letos izdali prvenec, so v deževnem septembrskem večeru napolnili ljubljanske Križanke. Drzna poteza za sorazmerno mlad bend, ki pa se je izplačala in bend potisnila v višjo predstavo. Koncert je služil tudi kot odskočna deska za jesensko turnejo po ZDA. Med najboljšimi zaradi jajc in drznosti.


Vinilni izid Siddhartinih albumov INFRA in ULTRA, 

20.oktober

Siddharta so dvojni celometražni izid Infra in Ultra, ki je luč dneva ugledali leta 2015, prekopirali še na vinil. Zbirateljska rariteta, katere izid so pospremili s premiero videa za komad Do konca. Med najboljšimi zaradi stila.


Štart projekta Železne stopinje, november

Prihaja slovenski dokumentarni film o rojstvu in prvih letih življenja slovenskega heavy-metala. Drzna poteza, ki bo terjala veliko dela, energije in sredstev, a rezultat, ki ga ustvarjalci pokažejo prihodnjo jesen, bo za vedno zabeležil bogato zgodovino. Projekt se je začel s crowd-fundingom na adrifund.com, projekt pa je v intervjuju za rockradio.si povzel filmov avtor in producent Denis Brnčič. Med najboljšimi zaradi vizionarstva.