»Metal najbolje zaživi v klubih!« INTERVJU PRED KONCERTOM BLACK DIAMOND

Črni diamanti se vračajo. Tri leta od zadnje plate, tisoč stranskih projektov, a vztrajno delo in prihajajoči koncert v mariborskem KAOSu. O bendu, izzivih, načrtih in Sokiju smo klepetali s kitaristom Igorjem Manasijevičem.
Najprej razčistimo Heavy Metal. Je še živ?

Če smo mi eni izmed predstavnikov Heavy Metal-a na Slovenskem, kar naj bi bili, mora biti še kako živ! In seveda bo živel, dokler bomo živi mi in naši glasbeni kolegi iz ostalih skupin. Ni nas veliko, vendar smo trdoživi in se ne damo kar tako. (smeh)

Za vami je dobrih deset let dela. Igrali ste po klubih in na večjih odrih, formata Metal Days. Kje Heavy Metal najbolj zaživi?

Začetki benda res segajo 10 let nazaj, vendar so bili to šele začetki ustvarjanja glasbe, ki danes zaznamuje Black Diamond. Skupina je namreč uradno pričela z delovanjem spomladi 2013, ko sva jaz in Nejc že po izdanem albumu »Last Man Standing« sestavila ekipo, nato pa smo pričeli s koncerti. Igrali smo na MetalDays-u, SchengenFest-u, SwissWinterRock festivalu v Zurichu, in na Il Male Heavy Metal Fest-u v Bolonji, kjer so nas lepo sprejeli.

Kar se Slovenije tiče, lahko mirno rečemo, da metal najbolje zaživi v klubih, če govorimo o naši sceni. Glavni razlog za to je v tem, da metal scena pri nas zaenkrat ni niti približno tako močna kot na marsikje na zahodu. Za dober slovenski metal bend je uspeh že, če konkretno napolni klub. Bolje je torej igrati v polnem klubu, kot na potencialno slabo obiskanem festivalu. Poleg tega imajo klubi povsod neko posebno energijo - neposredni stik, ki ga lahko bend vzpostavi s svojim občinstvom.

BLACK DIAMOND ste tako rekoč mednarodni projekt. Logistika je gotovo izziv, predvidevam, da se ne dobivate na vajah "vsako sredo ob osmih"...

Prav imate, BLACK DIAMOND je pogojno morda res mednarodna zasedba in ne projekt, saj naš frontman Žanil Tataj - Žak prihaja z Reke na Hrvaškem. Vendar se imamo za slovenski bend, na kar smo ponosni. Tu smo nastali, živimo in od tu delujemo.Skupnih vaj res nimamo vsak teden, a vendar dovolj, da smo lahko v živo še vedno kar »nevaren« bend. (smeh) Očitno nas dostikrat rešuje naša solidna tehnična podkovanost. (smeh)


Za bobni v bendu sedi Marko Soršak Soki. Njegovi vsesplošne angažiranosti v dobrodelnih in glasbenih projektih ni potrebno posebej predstavljati, saj govori sama zase. Igra pa tudi v Elvis Jackson, kar gotovo terja svoj davek v času in predanosti. V bendu pa ste še drugi člani. Kako vam uspe usklajevati vse našteto?

Soki je izjemno aktiven človek na različnih glasbenih in tudi humanitarnem področju, to pa mu vzame veliko časa. To dejstvo smo vzeli v zakup že ob pričetku sodelovanja z njim, saj menimo, da je možno vse uskladiti, če je le volja in iskrena ljubezen do glasbe. Kar pri njemu in nas je, zato v tem ne vidimo problema. Poleg tega verjamemo, da z njim delimo podobne ideale na naši skupni glasbeni poti in ga moralno podpiramo pri njegovem delu.

Tudi ostali člani imamo svoje obveznosti, večina izmed nas smo tudi glasbeni pedagogi. Vsem pa nam je skupno, da je glasba naše glavno vodilo v življenju - in samo to je tisto, kar zares šteje.

Pred vrati je petkov koncert v mariborskem Kaosu. Kaj bo, poleg Sokijeve bobnarske klinike, prispeval band?

Po njegovi kliniki, na kateri bo predstavil metal tehnike bobnanja skozi izvajanje naših komadov, sledi vrhunec večera – torej koncert. Na njem si bodo lahko metalski navdušenci potešili svoje glasbene apetite z nami. (smeh) Poleg tega bo bend od vsake prodane vstopnice doniral 1€ za njegov humanitaren projekt »20za20«. Zato tokrat upamo na še posebno dober odziv občinstva!

Šlogajmo...kaj čaka Black Diamond v prihodnosti? Od "Last man standing" so minila tri leta....

No, pa šlogajmo... (smeh) Ob izdaji našega prvenca »Last Man Standing« smo upali na hiter preboj na sam vrh slovenske glasbene scene. Žal pa se naše želje niso uresničile, kot bi si sami želeli. Razlogov za to je več, odgovornost pa leži tudi v nas samih, saj nekateri ljudje s katerimi smo na začetku sodelovali, niso pokazali prave volje in želje po skupnem uspehu. Zavedamo se sicer, da uspešno delovanje v takšnem glasbenem žanru pri nas ni enostavno, kot si nekateri predstavljajo. A to ne sme biti izgovor, mi smo tu zato, da spremenimo stvari na bolje! V ostale razloge se ne bi več ˝spuščali˝, čas pa naj pokaže česa smo zares sposobni, koliko si zaslužimo in kako visoko lahko ˝poletimo˝. Naša volja ostaja neomajna, saj uživamo v svojem delu, zato nimamo kaj izgubiti. Trenutno snemamo material za drugi album, ki bo predvidoma končan konec prihodnjega leta. Z dosedanjim materialom pa smo zelo zadovoljni.


VABLJENI NA KONCERT 

BLACK DIAMOND 

V PETEK, 16.12 V KAOS.